Veri Analiz Yöntemleri
Başlıca veri analiz yöntemlerini dört kategoriye ayırmak mümkündür. Bunlar: tanımlayıcı (açıklayıcı), teşhis, tahmine dayalı analiz ve kuralcı analiz.
- Tanımlayıcı Analiz (Descriptive Analysis)
Tanımlayıcı veri analiz yönetimi güncel ve geçmiş verilere odaklanan bir tür veri araştırmasıdır. Betimsel ve açıklayıcı olarak da ifade edilmektedir. Geçmişteki kaynakları tanımlayarak yeni analiz modelleri geliştirmeyi amaçlamaktadır. Tanımlayıcı analiz, nedensel ilişkiler içerisinde ne olduğunu ve neden olduğunu keşfetmeyi ve anlamayı sağlamaktadır.
- Teşhis Analizi (Diagnostic Analysis)
Teşhis analizleri ‘Neden Oldu’ sorusuna cevap arayan analiz yöntemidir. Karşılaşan problemin neden olduğunu ve tekrardan aynı problemin ortaya çıkmasını önleyebilmek için yapılan analizdir. Bu analiz yöntemi geçmiş performansları etkileyen nedenleri bulmak amacıyla tanımlayıcı analitik verilerini kullanabilir.
- Tahmine Dayalı Analiz (Predictive Analysis)
Tahmine dayalı analiz, geçmiş ve güncel verilerden yararlanarak geleceğe yönelik sonuç ve eylemlerde tahminler yapan analiz yöntemidir. Genellikle şirket ve kuruluşlar yeni ürün ve hizmet geliştirirken tahmine dayalı analiz yöntemini kullanırlar.
- Kuralcı Analiz (Prescriptive Analysis)
Diğer analiz türlerini tek bir çatı altında toplayarak mevcut verileri tarayan yöntemdir. Normatif analitik olarak da bilinmektedir. Gelecekteki eylemleri öngörmek amacıyla geçmiş verilerden yararlanan ve en iyi stratejiyi belirlemeyi sağlayan yöntemdir. Aynı zamanda tahmine dayalı analitiği de bir üst seviyeye taşır.