Sosyal Medya Kriz Yönetimi Nedir?
Kullanıcı veya tüketiciler tarafından sosyal medya uygulamaları üzerinden yapılan sektör ve markaya yönelik olumsuz algıları iyileştirme çalışmalarıdır.
Instagram, Facebook, Twitter, Linkedln ve Youtube gibi sosyal medya uygulamalarında oluşan olumsuz algılar için geliştirilen planlamalardır.
Kriz, önceden anlaşılmayan ve fark edilmeyen, anından müdahale gerektiren gerilimleri ifade etmektir. Krizden en az hasarla kurtulmak ve marka imajını düzeltmek sosyal medya kriz yönetimiyle gerçekleşmektedir.
Geçmişte işletmeler, insanların marka hakkında ne koşuşacağını tahmin edebiliyorlardı. Günümüzde ise dijital mecraların ortaya çıkması bu durumu güçleştirmektedir. İşletmeler eskisi gibi kriz yönetimini ve marka imajını koruyamaz oldular.
Sosyal medya ajansı kriz yönetimini zorunlu kılan en temel nokta ise sosyal medyada paylaşılan içeriklerin kontrolsüz bir şekilde yayılmasıdır.
Kriz ortaya çıktığı zaman krizden kaçmak yerine krizin çıktığı platformda krizi yok etmek gerekir. Örneğin; kriz Instagram üzerinden paylaşılan bir içerikle gerçekleştiyse yine aynı şekilde bir içerikle yönetilmesi gerekmektedir. Kısaca sosyal medya üzerinden gerçekleşen kriz, yine sosyal medya üzerinden yönetilmesi gerekir.
Kullanıcılar açısından sosyal medya marka güvenini oluşturmaktadır. Bu açıdan işletmeler veya markalar ortaya çıkan krizleri küçümsememelidirler.
Online kriz yönetiminin temel amaçları şu şekilde sıralanabilir:
- Marka hakkında olumlu veya olumsuz konuşmalar, değerlendirmeler ve yorumları iyi takip etmek
- Oluşabilecek potansiyel krizleri öngörmek
- Sosyal medya krizi anında kullancılardan kaçmak yerine iletişim kurmak gerekmektedir.